LOGO

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Αλεξανδρούπολης σας καλωσορίζει στην ιστοσελίδα του. Στον ιστότοπό μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν τις δράσεις του Ε.Ε.Σ. Αλεξανδρούπολης, τις αρχές λειτουργίας μας, τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα και, φυσικά, να γνωρίσετε την ιστορία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Καλή περιήγηση.

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

     Στις 27 Ιουνίου 2024 οι Νοσηλεύτριες-Εκπαιδεύτριες του Τμήματος συμμετείχαν, έπειτα από πρόσκληση του Δημάρχου Αλεξανδρουπόλεως, στην ειδική σύσκεψη του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π)του Δήμου Αλεξανδρούπολης με θέμα «Την προετοιμασία αντιμετώπισης κινδύνου Δασικών Πυρκαγιών έτους 2024».

Ο στόχος της σύσκεψης η υλοποίηση μέτρων και δράσεων που θα συμβάλλουν στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση του κινδύνου από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών καθώς και τον καλύτερο συντονισμό  των εμπλεκόμενων φορέων.

 Ανάμεσα στους φορείς και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο οποίος δίνει το «παρών» σε κάθε έκτακτη ανάγκη.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΦΗΒΩΝ ΚΔΗΦ "ΑΓΑΠΗ"

   Στις 25 Ιουνίου 2024 το Περιφερειακό Τμήμα του Ε.Ε.Σ. Αλεξανδρούπολης υποδέχθηκε τους εφήβους και τους συνοδούς αυτών του Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία ΚΔΗΦ «ΑΓΑΠΗ» στα γραφεία του τμήματος.

  

Η επίσκεψη είχε ενημερωτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα καθώς ενημερώθηκαν αρχικά για την ιστορία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και τις δράσεις αυτού από την ίδρυσή του έως σήμερα.

Ακολούθησε  η εκπαίδευσή τους σε θέματα πρώτων βοηθειών, στην οποία συμμετείχαν με χαρά και ζωηρό ενδιαφέρον μαθαίνοντας-διασκεδάζοντας μέσω των βιωματικών τεχνικών-σεμιναριών,πως να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες στην αντιμετώπιση τραύματος, αιμορραγίας, ρινορραγίας και πνιγμονής.

 


Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στο πλαίσιο των προγραμμάτων του και πιστός στις Θεμελιώδεις Αρχές του υποστηρίζει την ίση προσβασιμότητα σε θέματα εκπαίδευσης και υγείας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων αναδεικνύοντας την ισότητα ως αξία σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

 

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΒΡΟΥ

    Στις 21 Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα εθιμοτυπική συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου κο Ευάγγελο Πουλιλιό στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Αλεξανδρούπολης εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο, κο Γιώργο Κουκουράβα, και τη Γραμματέα, κα Θεοδώρα Καζακίδου, και τις Νοσηλεύτριες-Εκπαιδεύτριες του τμήματος Παπάζογλου Ειρήνη και Μπαμπούλη Αλεξάνδρα.

     Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το πολυδιάστατο ανθρωπιστικό έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ειδικότερα το κοινωνικό, υγειονομικό και εκπαιδευτικό έργο του Περιφερειακού τμήματος Αλεξανδρούπολης.  

      Ο Αντιπεριφερειάρχης, γνώστης των δράσεων του τμήματος, συνεχάρη το Δ.Σ., τους εργαζόμενους και φυσικά τους Εθελοντές  για την πολύτιμη προσφορά τους και έτεινε χείρα συνεργασίας και υποστήριξης στις ερυθροσταυρικές  δράσεις  του τμήματος προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ "ΚΑΔΜΟΣ ΚΑΙ ΑΡΜΟΝΙΑ 2024" ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

   Στις 17 Ιουνίου 2024 η Νοσηλεύτρια-Εκπαιδεύτρια του τμήματος συμμετείχε στην επιχειρησιακή άσκηση με την ονομασία «ΚΑΔΜΟΣ ΚΑΙ ΑΡΜΟΝΙΑ 2024» η οποία πραγματοποιήθηκε στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης υπό τη διοργάνωση του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας.

   Η άσκηση είχε θέμα την «Αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων, προσεισμικά και μετασεισμικά στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου» και συμμετείχαν τοπικοί φορείς και δημόσιες υπηρεσίες με σκοπό την βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας των συμμετεχόντων σε μία έκτακτη ανάγκη και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Ανάμεσα στους φορείς και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Τμήμα Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας, ο οποίος ανταποκρίνεται άμεσα σε κάθε έκτακτη ανάγκη.

 

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΏΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ &BLS

  Στις 11 Ιουνίου 2024 υλοποιήθηκε το Πρόγραμμα Βασικής Υποστήριξης Ζωής με Χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδιστή στην υπ’ αριθ. 6η ομάδα  BLS/AED πολιτών για το 2024.

Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διδασκαλίας του τμήματος, με τους συμμετέχοντες να εκπαιδεύονται στην Πνιγμονή, στην Πλάγια Θέση, στην Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση και στη Χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδιστή.

   Από τις 4 έως της 17 Ιουνίου 2024  υλοποιήθηκε το Πιστοποιημένο Βασικό Πρόγραμμα Πρώτων Βοηθειών και Βασικής Υποστήριξης Ζωής με Χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδιστή στην υπ αριθμόν 9η   ομάδα  EFAC πολιτών για το 2024.

Το πρόγραμμα  υλοποιήθηκε στην αίθουσα διδασκαλίας του τμήματος με τους  συμμετέχοντες  να εκπαιδεύονται σε όλο το φάσμα των Πρώτων Βοηθειών αρχικά στο θεωρητικό και έπειτα στο πρακτικό μέρος των μαθημάτων.

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 147 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΙΔΡΥΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

 Με αφορμή τη συμπλήρωση των 147 ετών από την ίδρυσή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού το Περιφερειακό Τμήμα Ε.Ε.Σ. Αλεξανδρούπολης διοργάνωσε την  Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024 στην παραλιακή οδό της πόλης, έμπροσθεν του Νομαρχείου, δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. 

 

  Οι Νοσηλεύτριες-Εκπαιδεύτριες του τμήματος με τους Εθελοντές του Τομέα Υγείας:

·         Διένειμαν ενημερωτικά έντυπα με οδηγίες για τους ενδεδειγμένους τρόπους αντιμετώπισης των υψηλών θερμοκρασιών ενόψει καλοκαιριού καθώς και οδηγίες για ασφαλές κολύμπι.

·         Επιπλέον έντυπο υλικό για το έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού του τμήματός και ειδικότερα: Για την υλοποίηση Πιστοποιημένων Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων&Εκπαίδευσης Εθελοντών, αλλά και κοινωνικό έργο με άμεση παρουσία στην τοπική κοινότητα.

 

 Παράλληλα πραγματοποιήθηκε, σε μικρούς και μεγάλους επισκέπτες, επίδειξη τρόπων ατομικής υγιεινής και υγιεινής διατροφής με

·         Βιωματικό τρόπο εκπαίδευσης ο ορθός καθαρισμός της στοματικής κοιλότητας καθώς η καλή υγεία συμβάλει στην γενική υγεία και ευεξία.

 

·         Επιπλέον, στήθηκαν στη σκηνή του Ερυθρού Σταυρού  διαδραστικά παιχνίδια με θέμα την υγιεινή διατροφή και την πυραμίδα υγιεινής διατροφής καλώντας μικρούς και μεγάλους επισκέπτες να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους στο εκπαιδευτικό πάζλ της πυραμίδας υγιεινής διατροφής στο οποίο έπρεπε να τοποθετήσουν κάθε διατροφική ομάδα στην αντίστοιχη θέση της πυραμίδας.

  Στόχος των παιχνιδιών ήταν η αξία της τήρησης των μέτρων ατομικής υγιεινής για την αποφυγή μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων και η σημασία της μεσογειακής διατροφής.

Οι παραπάνω δράσεις τονίζουν τον σημαντικό ρόλο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην προώθηση προγραμμάτων πρόληψης, ενημέρωσης και προάσπισης της υγείας και κατ’ επέκταση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΣΤΟ Π.Γ.Ν.Α.

     Το Περιφερειακό Τμήμα του Ε.Ε.Σ. Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο συνεργασίας με το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας  για τη συνοδεία τριών ανήλικων παιδιών.

  Οι Εθελοντές του Τομέα Υγείας παραβρέθηκαν κοντά στα παιδιά στην Κλινική της Παιδοχειρουργικής την 14η Ιουνίου 2024 κατά  τις απογευματινές-βραδινές ώρες για περιστατικό που αφορούσε σε τροχαίο ατύχημα το οποίο προκλήθηκε στην πόλη μας και προκάλεσε τον ελαφρύ τραυματισμό των παιδιών και της μητέρας αυτών.

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

ΔΩΡΕΕΣ ΥΛΙΚΟΥ ΣΕ ΠΓΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ

      Το Περιφερειακό Τμήμα του Ε.Ε.Σ. Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο της συνεργασίας με φορείς Υγείας παρέδωσε υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό στις ακόλουθες υπηρεσίες:

    Στις 26 Απριλίου 2024 η Γραμματέας του Δ.Σ.-Εθελόντρια του τμήματος κα Θεοδώρα Καζακίδου και Εθελοντές του Τομέα Υγείας παρέδωσαν υλικό στο Κέντρο Υγείας του Δήμου Σουφλίου

  

Στις 3 Ιουνίου 2024 οι Νοσηλεύτριες-Εκπαιδεύτριες του τμήματος παρέδωσαν 30 συσκευασίες γάλακτος α’&β΄βρεφικής ηλικίας για την Παιδιατρική Κλινική έπειτα από ενημέρωση και έγκριση της Διοίκησης του Νοσοκομείου.

 Στις 12 Ιουνίου 2024 η Γραμματέας του Δ.Σ.-Εθελόντρια του τμήματος και Εθελοντές του Τομέα Υγείας παρέδωσαν υλικό στο Περιφερειακό Ιατρείο Τυχερού του Δήμου Σουφλίου.

 

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΙΒΟΥ

  Στις 8 Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκαν στο δημοτικό στάδιο «ΦΩΤΗΣ ΚΟΣΜΑΣ» οι ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΙ αγώνες στίβου  υπό τη διοργάνωση της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ και του Δήμου Αλεξανδρούπολης στη μνήμη του Ευάγγελου Φουντουκίδη.

  Οι Εθελοντές του Τομέα Υγείας συμμετείχαν στην αθλητική συνάντηση για την υγειονομική κάλυψη των αθλητών παρέχοντας τις πρώτες βοήθειες σε περιστατικά εκδορών, θλάσεων, ρινορραγιών, εγκαυμάτων τριβής και τραυμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διοργανωτές κάλεσαν τους Εθελοντές για τη βράβευση των αθλητών αναγνωρίζοντας με τη χειρονομία αυτή την προσφορά του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και την παρουσία των Εθελοντών μας σε όλες τις  μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις.

 


Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

      Στις 5 Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διδασκαλίας του τμήματος επιμόρφωση των Εθελοντών του Τομέα Υγείας από τον Εκπαιδευτή του ERC (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης) κο Κεσσάτη Αθανάσιο με θέμα «"Τραύμα- Διαλογή τραυματιών σε Εκτακτη Ανάγκη".

     Οι Εθελοντές μας παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό  και ενδιαφέρον τη βιωματική εκπαίδευση που αφορούσε στην εκτίμηση του τραύματος, στην αντιμετώπιση ενός πολυτραυματία και  στη διαλογή τραυματιών-triage.

  
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός βασιζόμενος στους Εθελοντές του υποστηρίζει τη συνεχή επιμόρφωση και κατάρτιση τους προκειμένου να παρέχουν επαρκώς τις υπηρεσίες τους στην κοινότητα σε κάθε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κινδύνου.


 

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ "ΕΡΩΔΙΟΣ"

 Στις 24 Μαΐου 2024, οι Νοσηλεύτριες-Εκπαιδεύτριες του τμήματος επισκέφτηκαν το ίδρυμα «Ερωδιός-Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης  για φιλοξενία ατόμων με αυτισμό και λοιπές αναπηρίες» με σκοπό την ενημέρωση του προσωπικού για τα προγράμματα εκπαίδευσης του Ερυθρού Σταυρού έπειτα από πρόσκληση της Προέδρου Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων&Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Ν. Έβρου κα Μαυρίδου Ευαγγελία.

  Από τις 27 Μαΐου έως της 3 Ιουνίου 2024 ακολούθησε η υλοποίηση του Πιστοποιημένου Βασικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος των Πρώτων Βοηθειών και Βασικής Υποστήριξης Ζωής με τη Χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδιστή στο προσωπικό της Στέγης.

 

  Οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν σε όλο το φάσμα των Πρώτων Βοηθειών και της Καρδοαναπνευστικής Αναζωογόνησης με βιωματικές μεθόδους με τη χρήση εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προπλασμάτων ενηλίκων και βρεφών για την ορθότερη εμπέδωση και εφαρμογή αυτών σε πιθανά περιστατικά στον εργασιακό τους χώρο.